Σαλάτα με πένες, ρόκα και λιαστές ντομάτες

Μια νόστιμη και γρήγορη συνταγή μακαρονοσαλάτας με πένες

Κεϊκ καρότου

Κεϊκ καρότου

Κεφτεδάκια

Κεφτεδάκια

Κρέμα με ρεβίθια, μανιτάρια και κρουτόν

Κρέμα με ρεβίθια, μανιτάρια και κρουτόν

Πουτίγκα με γάλα Βλάχας

Πουτίγκα με γάλα Βλάχας

Κυριακή, 30 Οκτωβρίου 2011

Σπαγγέτι με λουκάνικα και πιπεριές

Υλικά

400 γρ λουκάνικα σε φέτες

2 κρεμμύδια

1 1/2 κιλό ώριμες τομάτες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες

1 πιπεριά πράσινη και 1 πιπεριά κόκκινη, ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες

2 φύλλα δάφνη

1 φλυτζάνι λευκό ξηρό κρασί

αλάτι

πιπέρι

100 γρ μαύρες ελιές ψιλοκομμένες

1 ματσακι μαϊντανό ψιλοκομμένο

1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο

600 γρ σπαγγέτι


Οδηγίες

Για τη σάλτσα τηγανίζουμε τα λουκάνικα σε χαμηλή φωτιά για να λιώσει λίγο το λίπος τους. Σωτάρουμε μαζί με 1 1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο.

Προσθέτουμε τις τομάτες, τις πιπεριές και 1 φύλλο δάφνης. Αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσουν οι τομάτες. Προσθέτουμε το κρασί, το αλάτι και το πιπέρι και αφήνουμε στη φωτιά για άλλα 5 λεπτά. Προσθέτουμε τις ελιές και το μαϊντανό.

Για τα μακαρόνια, βάζουμε στην φωτιά μια μεγάλη κατσαρόλα με 4 λίτρα νερό. Προσθέτουμε αλάτι, το φύλλο δάφνης, ελαιόλαδο και το μισό κρεμμύδι. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να βράσει καλά το νερό. Προσθέτουμε σιγά-σιγά το σπαγγέτι, για να μην διακόψουμε το βράσιμο (προσέχουμε ώστε να μην σπάσουν τα μακαρόνια). Βράζουμε τα μακαρόνια, “al dente” για 5-7 λεπτά και τα σουρώνουμε.

Βγάζουμε το φύλλο δάφνης και το κρεμμύδι, και περνάμε τα μακαρόνια σε μια πιατέλα.

Για το σερβίρισμα: Αφού προσθέσουμε τις ελιές και το μαϊντανό στην σάλτσα, την ρίχνουμε στα μακαρόνια, σερβίροντας ζεστά.

Η συνταγή αυτή είναι βγαλμένη από ένα περιοδικό με ιταλικές συνταγές Baldaracci, καθώς επίσης και η φωτογραφία.

Κυριακή, 2 Οκτωβρίου 2011

Σπαγγέτι φαντασία

Υλικά

1 πακέτο μακαρόνια τύπου σπαγγέτι (500 γρ)

1/2  λίτρο γάλα

2 κουταλιές της σούπας αλεύρι

4 κουταλιές της σούπας βούτυρο

1 συσκευασία κρέμα γάλακτος

200 γρ αρακά βρασμένο ή σε κονσέρβα

200 γρ ζαμπόν κομμένο σε κυβάκια

αλάτι


Οδηγίες

Βράζουμε τα μακαρόνια al dente

Σε μια άλλη κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο να λιώσει. Στην συνέχεια, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε πολύ καλά. Προσθέτουμε σιγά σιγά το γάλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Προσθέτουμε τον αρακά και το ζαμπόν. Τελευταία προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και αλατίζουμε.

Σε ένα πυρέξ, βάζουμε τα μακαρόνια, και από πάνω ρίχνουμε την κρέμα.

Δίνει 6 μερίδες.

Σάββατο, 1 Οκτωβρίου 2011

Σπιτικό ζυμάρι για μακαρόνια

Υλικά

1/2 κιλό και 1/2 φλυτζάνι αλεύρι
4 αυγά
1 κουταλιά του καφέ αλάτι
1 κουταλιά της σούπας λάδι

Οδηγίες

Περνάμε από κόσκινο το 1/2 κιλό αλεύρι πάνω σε μια μαρμάρινη επιφάνεια, και σχηματίζουμε μια λακούβα στο κέντρο. Εκεί προσθέτουμε τα αυγά, το αλάτι και το λάδι.
Ανακατεύουμε με την άκρη των δακτύλων, ενσωματώνοντας όλο και περισσότερο το αλεύρι μέχρι να ανακατευτεί καλά με τα αυγά.
Σχηματίζουμε μια μπάλα με τη ζύμη, κόβουμε στη μέση, βάζουμε το ένα κομμάτι πάνω από το άλλο και ζυμώνουμε με τα χέρια. Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία αυτή άλλες τρεις φορές. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε να ξεκουραστεί για μια νύχτα.
Περνάμε τη ζύμη στη μηχανή για μακαρόνια κόβοντας στο επιθυμητό σχήμα. (Για να ανοίξουμε με ρολό, πασπαλίζουμε με αλεύρι μια μαρμάρινη επιφάνεια ζυμώνουμε και απλώνουμε τη ζύμη. Ανοίγουμε σε αρκετά ψιλό φύλλο σε μορφή ορθογώνια. Σχηματίζουμε ένα ρολό με κάθε ορθογώνιο και κόβουμε στο επιθυμητό μάκρος)
Αφήνουμε τα μακαρόνια να στεγνώσουν απλωμένα, για καποιες ώρες. Βράζουμε σε πολύ νερό με αλάτι για 5 λεπτά.
Παραλλαγή: Για να φτιάξουμε πράσινη ζύμη, στην αρχή προθέτουμε στο αλεύρι 1/2 μάτσο σπανάκι ζεματισμένο, στραγγισμένο και καλά πολτοποιημένο.
Η παραπανω συνταγή μεταφράστηκε από ένα βραζιλιάνικο περιοδικό με ιταλικές συνταγές του Baldaracci.

Related Posts with Thumbnails