Σαλάτα με πένες, ρόκα και λιαστές ντομάτες

Μια νόστιμη και γρήγορη συνταγή μακαρονοσαλάτας με πένες

Κεϊκ καρότου

Κεϊκ καρότου

Κεφτεδάκια

Κεφτεδάκια

Κρέμα με ρεβίθια, μανιτάρια και κρουτόν

Κρέμα με ρεβίθια, μανιτάρια και κρουτόν

Πουτίγκα με γάλα Βλάχας

Πουτίγκα με γάλα Βλάχας

Τετάρτη, 31 Αυγούστου 2011

Κρεμώδες κεϊκ

Υλικά

Ζύμη

3 φλυτζάνια αλεύρι

1 γεμάτη κουταλιά της σούπας μπεϊκιν παουντερ

1 αυγό

1 1/2 φλυτζάνι ζάχαρη

100 γρ βούτυρο

Κρέμα

1 κουτί ζαχαρούχο γάλα

1 κουτί γάλα (ίδια ποσότητα με το ζαχαρούχο)

1 κουταλιά της σούπας αλεύρι

1 κουταλιά της σούπας βούτυρο

1 κουτί κρέμα γάλακτος

2 κρόκοι αυγών

βανίλια


Οδηγίες

Ζύμη

Σε ενα μπολ, βάζουμε το αλεύρι, το μπεϊκιν πάουντερ, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το αυγό και το βούτυρο και ανακατεύουμε πολύ καλά. Τρίβουμε με τα χέρια τη ζύμη καλά, πρέπει να μείνει σαν ψίχουλα. Την αφήνουμε στην άκρη για να ετοιμάσουμε την κρέμα.

Κρέμα

Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το γάλα, το ζαχαρούχο γάλα, το αλεύρι και το βούτυρο. Το βάζουμε στην φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει. Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος , τους κρόκους και τη βανίλια, και ανακατεύουμε καλά.

Μοντάρισμα

Βουτυρώνουμε ένα πυρεξ, απλώνουμε την μισή ζύμη. Προσθέτουμε την κρέμα και καλύπτουμε με την υπόλοιπη ζύμη.

Βάζουμε σε μέτριο φούρνο για 30 λεπτά.

Παρασκευή, 26 Αυγούστου 2011

Πατέ μελιτζάνας

Υλικά

1 μεγάλη μελιτζάνα

15 ελιές

1 μικρό κρεμμύδι

μαϊντανός

3 κουταλιές της σούπας μαγιονέζα

σταγόνες από χύμο λεμονιού

αλάτι


Οδηγίες

Ξεφλουδίζουμε τη μελιτζάνα και την κόβουμε σε 3 ή 4 κομμάτια. Την βράζουμε με νερό, αλάτι και λίγο χυμό λεμονιού για 10 λεπτά. Αφού μαλακώσει, κατεβάζουμε από την φωτιά και την σουρώνουμε και αφήνουμε να κρυώσει.

Βάζουμε τη μελιτζάνα στο ποτήρι του μπλέντερ και προσθέτουμε τις ελιές ψιλοκομμένες, το αλατι, το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και τον μαϊντανό. Χτυπάμε καλά και τελευταία προσθέτουμε τη μαγιονέζα και λίγες σταγόνες από χυμό λεμονιού.

Παρασκευή, 19 Αυγούστου 2011

Σάλτσα βινεγκρετ

Υλικά

2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο

1 κουταλία της σούπας ζωμός κρέατος σε σκόνη

3 πιπερόκοκκοι τριμμένοι

1 πρέζα μοσχοκάρυδο τριμμένο

1 κουταλιά του γλυκού ρίγανη

1/2 φλυτζάνι ξύδι

1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο

1 κουταλιά της σούπας μαϊντανος ψιλοκομμένος


Οδηγίες

Λιώνουμε καλά το σκόρδο μαζί με το ζωμό κρέατος, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο μέχρι να γίνουν όλα μια ομογενοποιημένη μάζα.

Προσθέτουμε σιγά-σιγά το ξύδι και το ελαιόλαδο.  Ανακατεύουμε μαζί και τον μαϊντανό.

Σερβίρουμε με μανιτάρια, φοινικοκαρδιές, λαχανικά, κλπ.

Κυριακή, 14 Αυγούστου 2011

Μανιτάρια γεμιστά

Υλικά

12 μεγάλα μανιτάρια

1 κουταλιά της σούπας βούτυρο

1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο ή τριμμένο

4 κουταλιές της σούπας κρεμώδες κατσικίσιο τυρί

1 κουταλιά του γλυκού θυμάρι (ή 1 κουταλιά του γλυκού ψιλοκομμένο μαϊντανό)

αλάτι και άσπρο πιπέρι

3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

βούτυρο για το ταψί


Οδηγίες

Γέμιση

Χωρίζουμε τα κοτσανάκια από τα μανιτάρια. Τα καπελάκια από τα μανιτάρια τα αφήνουμε στην άκρη.

Ψιλοκόβουμε τα κοτσάνακια. Βάζουμε σε ένα μικρό τηγάνι το βούτυρο και το ζεσταίνουμε. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σωτάρουμε μόνο μέχρι να μαραθεί, όχι για να ροδίσει. Προθέτουμε τα ψιλοκομμένα κοτσανάκια των μανιταριών και αφήνουμε να μαγειρευτεί για 5 λεπτά, μέχρι να στεγνώσει το υγρό που βγάζουν τα μανιτάρια.

Προσθέτουμε το τυρί και το αφήνουμε στην φωτιά για άλλα 3 λεπτά περίπου για να λιώσει και να σχηματίσει μια ομογενενή κρέμα. Προσθέτουμε το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι. Είναι έτοιμη η γέμιση.


Μοντάρισμα

Περνάμε το εξωτερικό μέρος από τα καπέλα των μανιταριών με ελαιόλαδο με την βοήθεια ενός πινελιού. Γεμίζουμε τα μανιτάρια με τη γέμιση. Απλώνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο πάνω στην γέμιση.

Βουτυρώνουμε ένα ταψί ή πυρέξ με βούτυρο και τοποθετούμε τα γεμιστά μανιτάρια. Το βάζουμε σε ζεστό προθερμασμένο φούρνο για περίπου 10 λεπτά. Όταν τα μανιτάρια αρχίσουν να ροδίσουν, είναι έτοιμα. Σερβίρουμε πολύ ζεστά.

Δίνει 4 μερίδες

Σάββατο, 13 Αυγούστου 2011

Μους καρπούζι

Υλικά

1 1/2 πακέτο ζελατίνα  (περίπου 36-40 γρ)

4 κουταλιές της σούπας κρύο νερό

1/2 φλυτζάνι βραστό νερό

1/2 λίτρο πολτοποιημένο καρπούζι

2 κουταλιές του γλυκού χυμό λεμονιού

2 ασπράδια αυγών

1 φλυτζάνι ζάχαρη άχνη

λάδι για λάδωμα

φέτες καρπουζιού και φύλλα δυόσμου για γαρνίρισμα


Οδηγίες

Διαλύουμε την ζελατίνα στο κρύο νερό. Στη συνέχεια την διαλύουμε σε βραστό νερό σε μπεν-μαρι. Αφήνουμε να γίνει χλιαρό.

Προσθέτουμε το καρπούζι χτυπημένο με το λεμόνι και το δένουμε με μια μαρέγκα φτιαγμένη με τα ασπράδια και την ζάχαρη άχνη. Ανακατεύουμε ελαφρά μέχρι να αρχίσει να πήζει και το ρίχνουμε σε μια φορμα αφού προηγουμένως την έχουμε λαδώσει και βρέξει με λίγο νερό. Αφήνουμε τη μους στο ψυγείο για 4-5 ώρες.

Ξεφορμάρουμε τη μους και την γαρνίρουμε με φέτες καρπουζιού (κομμάτια ή μπαλάκια φτιαγμένα με την βοήθεια ενός κουταλιού) και με φύλλα δυόσμου. Σερβίρεται κρύα. Μπορούμε να φτιάξουμε τη μους είτε σε μεγάλη φορμα είτε σε ατομικές.

Παρασκευή, 12 Αυγούστου 2011

Παγωτό καρύδας σε ανανά

Υλικά

1 φλυτζάνι ζάχαρη άχνη

4 κρόκοι αυγών

1 μικρό μπουκαλι γάλα καρύδας (200ml)

1/2 φλυτζάνι κρέμα γάλακτος

1 φλυτζάνι φρέκια ινδική καρύδα τριμμένη

1 ανανάς

ινδική καρύδα τριμμένη χοντρά για γαρνίρισμα


Οδηγίες

Χτυπάμε πολύ καλά τους κρόκους με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το γάλα καρύδας και την κρέμα γάλακτος αφού προηγούμένως τα έχουμε ζεστάνει ελαφρά μαζί. Βάζουμε το μείγμα σε μπεν-μαρι μέχρι να αφρίσει και να πήξει ελαφρά.

Αφήνουμε να κρυώσει και το βάζουμε στην κατάψυξη για να πήξει. Χτυπάμε καλά και προσθέτουμε την καρύδα τριμμένη. Το βάζουμε πάλι στην κατάψυξη, χτυπώντας 2-3 φορές ξανά για να γίνει σφιχτό αλλά και ομογενή.

Κόβουμε τον ανανά στην μέση και κατά μήκος. Βγάζουμε την ψίχα και την κόβουμε σε κομματάκια, αφήνοντας καποιο πιο μεγάλα για γαρνίρισμα. Την μοιράζουμε στα δύο κομμένα μέρη του ανανά. Βάζουμε μπάλες παγωτού πανω στον ανανά και γαρνίρουμε με τα μεγάλα κομμάτια ανανά και με τριμμένη καρύδα. Αν ο ανανάς είναι πολύ μικρός, τότε να χρησιμοποιοίησουμε 4 για να έχουμε ατομικές δόσεις.

Τετάρτη, 10 Αυγούστου 2011

Ratatouille

Υλικά

4 μέτριες μελιτζάνες

4 μέτρια κολοκυθάκια

5 κουταλιές της σούπας χοντρό αλάτι

2 κόκκονες πιπεριές

3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα

1/2 κουταλιά της σούπας αλάτι

1 κουταλιά της σούπας βασιλικός (προαιρετικό)

1 τηγάνι διαμέτρου 30 cm


Οδηγίες

Κόβουμε τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια σε φέτες του 1/2 εκατοστού και κατά μήκος. Αφήνουμε στην άκρη τα κοκλοκυθάκια. Ετοιμάζουμε τις μελιτζάνες ως εξής: τις βάζουμε σε ένα πιάτο ρίχνοντας το χοντρό αλάτι. Από πάνω βάζουμε ενα αλλο πιάτο με κάποιο βάρος από πάνω ώστε να πιέσει ελαφρά  τις μελιτζάνες. Αφήνουμε για 1 ώρα.

Ξεφλουδίζουμε τις πιπεριές ως εξής: με τη βοήθεια ενός πηρουνιού, περνάμε τις πιπεριές σε φλόγα μεχρι να μαυρίσουν. Βγάζουμε την καμμένη φλούδα κάτω από μια βρύση. Βγάζουμε και τους σπόρους και τις κόβουμε σε φέτες του 1 εκατοστού. Τις αφήνουμε στην άκρη.

Πλένουμε καλά τις μελιτζάνες σε τρεχούμενο νερό για να φύγει το αλάτι. Τις στεγνώνουμε καλά με χαρτί κουζίνας. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε ελαφρά τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Προσθέτουμε τις μελιτζάνες, τα κολοκυθάκια και τις πιπεριές. Αφήνουμε να μαγειρευτεί για 30 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Αφήνουμε να στεγνώσει το υγρό που θα σχηματιστεί. Προσθέτουμε το αλάτι και το πιάτο είναι έτοιμο. Μπορούμε να πασπαλίσουμε το πιάτο με βασιλικό.

Το Ratatouille σερβίρεται ζεστό ή κρύο. Στην Γαλλία πολλές φορές σερβίρετε σαν συνοδευτικό για άλλα πιάτα.

Τρίτη, 9 Αυγούστου 2011

Σπαγγέτι primavera

Υλικά

500 γρ σπαγγέτι

250 γρ φρέσκια μοτσαρέλα βουβαλιού

8 γινομένες τομάτες, σφιχτές και χωρίς σπόρους

20 μεγάλα φύλλα βασιλικού

6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

1 κουταλιά της σούπας λευκό ξύδι

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες και σωταρισμένες στο ελαιόλαδο μεχρι να ροδίσουν(προαιρετικά)

1/2 κουτάλι της σούπας αλάτι

1 πρέζα άσπρο πιπέρι


Οδηγίες

Βράζουμε τα μακαρόνια σε μπόλικο νερό με αλάτι (1 λίτρο νερό για κάθς 100 γρ σπαγγέτι τουλάχιστον)

Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε τη σάλτσα. Κόβουμε την μοτσαρέλα σε κύβους 3 εκατοστών, και τις τομάτες σε τετραγωνάκια του 1 εκατοστού περίπου. Τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά: τον βασιλικό, το ελαιόλαδο, το ξύδι, και προαιρετικά το σκόρδο. Βάζουμε αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε πολύ καλά σαν να φτιάχναμε μια σαλάτα.

Σουρώνουμε τα μακαρόνια, και όσο είναι ακόμα ζεστά, ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά. Σερβίρουμε αμέσως για να διατηρούμε την αντίθεση μεταξύ ζεστού ζυμαρικού και κρύας σάλτσας.

Related Posts with Thumbnails