Σαλάτα με πένες, ρόκα και λιαστές ντομάτες

Μια νόστιμη και γρήγορη συνταγή μακαρονοσαλάτας με πένες

Κεϊκ καρότου

Κεϊκ καρότου

Κεφτεδάκια

Κεφτεδάκια

Κρέμα με ρεβίθια, μανιτάρια και κρουτόν

Κρέμα με ρεβίθια, μανιτάρια και κρουτόν

Πουτίγκα με γάλα Βλάχας

Πουτίγκα με γάλα Βλάχας

Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2011

Παγωμένο κεϊκ σοκολάτας

Παραθέτω σήμερα μια συνταγή για κεϊκ σοκολάτας διαφορετική όσον αφορά τον τρόπο που χρησιμοποιούμε την κουβερτούρα του. Δεν την έχω δοκιμάσει ακόμα, την εχω σημειωμένη σε ένα τετράδιο της μητέρας μου, φαίνεται πολύ πρακτική και την έχω δεί σε πολλές βραζιλιάνικες ιστοσελίδες.

Υλικά

Ζύμη

1 φλυτζάνι γάλα

2 φλυτζάνια ζάχαρη

2 αυγά

3 κουταλιές της σούπας ρόφημα σοκολάτας

4 κουταλιές της σούπας μαργαρίνη

1 κουταλιά της σούπας μπεϊκιν πάουντερ

2 1/2 φλυτζάνι αλεύρι

Κουβερτούρα

2 ποτήρια νερό

1 φλυτζάνι ζάχαρη

3 κουταλιές της σούπας ρόφημα σοκολάτας

Οδηγίες

Ζύμη

Χτυπάμε καλά στο μίξερ τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη και τους κρόκους των αυγών. Προσθέτουμε το γάλα. Στην συνέχεια προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και χτυπάμε καλά,  αφήνοντας τελευταία τα ασπράδια των αυγών χτυπημένα σε μαρέγκα.

Βουτυρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί για κεϊκ (δεν το αλευρώνουμε) και ρίχνουμε την ζύμη εκεί.

Κουβερτούρα και μοντάζ

Βάζουμε στη φωτιά όλα τα υλικά της κουβερτούρας, μέχρι να αρχισει να βράσει.

Ρίχνουμε την κουβερτούρα στο κεϊκ αψητο και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15 λεπτά. Το ψήνουμε σε μέτριο φούρνο. Για να δούμε πότε είναι έτοιμο, χρησιμοποιούμε μια οδοντογλυφίδα (όταν βγει στεγή εχει ψηθεί).

Αφήνουμε να κρυώσει το βγάζουμε από το ταψί και το βάζουμε στο ψυγείο για να παγώσει. Το σερβρίουμε κρύο δηλαδή και αν θέλουμε το γαρνίρουμε με κρέμα σαντιγύ.

Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2011

Βραζιλιάνικες γιορτές του Ιουνίου – Γιορτή του Αγίου Πέτρου

Σήμερα στην Βραζιλία είναι η τελευταία γιορτή του Ιουνίου, η γιορτή του Αγίου Πέτρου (όπως άλλωστε και εδώ στην Ελλάδα – Χρόνια Πολλά σε όσους γιορτάζουν: Παύλος, Πέτρος)

Ο Αγιος Αντώνιος ήταν ο Άγιος της παντρειάς, ο Άγιος Ιωάννης ήταν ο “αφηρημένος”, και ο Αγιος Πέτρος ήταν η τελευταία ελπίδα των δεσποινίδων να παντρευτούν. Ο Άγιος Αντώνιος τους εβρισκε γρήγορα γαμπρό, ο Άγιος Ιωάννης έψαχνε περισσότερο, αλλά ο Άγιος Πετρος έβρισκε πάντα τον καλύτερο, καθώς ό,τι έκανε το έκανε καλά!



Κεϊκ του Αγίου Πέτρου

Υλικά

4 κουταλιές της σουπας βούτυρο

1 κουταλιά της σούπας χυμό και ξύσμα
λεμονιού

4 αυγά

1 κουτί ζαχαρούχο γάλα

κανέλα

2 φλυτζάνια καλαμποκάλευρο

1 φλυτζάνι τριμμένο τυρί

1 1/2 φλυτζάνι αλεύρι

2 κουταλιές της σούπας κοφτές μπεϊκιν πάουντερ

Οδηγίες

Χτυπάμε καλά στο μίξερ τα πρώτα 7 υλικά της συνταγής. Προσθέτουμε στην συνέχεια, το καλαμποκάλευρο το τυρί και τελευταίο το αλεύρι κοσκινισμένο και ανακατεμένο με το μπεϊκιν πάουντερ.

Βαζουμε το μιγμα σε ένα βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί και το ψηνούμε σε μέτριο φούρνο (175 C) για 25 λεπτά περιπου.  Κόβουμε σε τετραγωνάκια για το σερβιρισμα.

Μπορούμε να προσθέτουμε αν θέλουμε στη ζύμη, κομμένα γλυκά φρούτων.

Τρίτη, 28 Ιουνίου 2011

Cocada de praia – γλυκό καρύδας της παραλίας

Υλικά

3 ποτήρια ζάχαρη

2 ποτήρια γάλα

1 ποτήρι γάλα καρύδας

1/2 ποτήρι νερό

5 ποτήρια φρέσκιας τριμμένης καρύδας

κρυσταλλική ζάχαρη για να περαστεί στα γλυκά

Οδηγίες

Βάζουμε στην φωτιά σε μια κατσαρόλα, τη ζάχαρη, τα γάλατα, το νερό, ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.

Αφήνουμε στη φωτιά για μισή ώρα ακόμα χωρίς να ανακάτεμα. Προσθέτουμε τότε την καρύδα τριμμένη, και το ανακατεύουμε μέχρι να αρχίζει να ξεκολλάει την κατσαρόλα

Σχηματίζουμε γλυκάκια, τα περνάμε από την κρυσταλλική ζάχαρη και την βάζουμε σε μια βουτυρωμένη επιφάνεια. Αφήνουμε να στεγνώσουν στον ήλιο για να κρυσταλλοποιηθεί.

Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2011

Βραζιλιάνικες γιορτές του Ιουνίου – Κεϊκ του Αγ. Ιωάννου

Σήμερα στην Βραζιλία είναι η γιορτή του Αγίου Ιωάννου (νομίζω σε αντιστοιχία με το Γενέσιον του Ιωάννου Προδρόμου που γιορτάζουμε στην Ελλάδα σήμερα)

Σύμφωνα με την βραζιλιάνικη παράδοση, ο Αγ. Ιωάννης ήταν ένας Άγιος αφηρημένος που κοιμόταν και δεν ήξερε ότι ήταν η γιορτή του, ενώ ο λαός του πρόσφερε τριαντάφυλλα και γαρύφαλλα και οι δεσποινίδες εφτιαχναν ωραία γλυκά για να τον τιμήσουν.


Κεϊκ του Αγ. Ιωάννου

Υλικά

100 γρ μαργαρίνη

2 φλυτζάνια ζάχαρη

4 αυγά

1 1/2 φλυτζάνι αλεύρι

1 φλυτζάνι καλαμποκάλευρο

1 κουταλιά της σούπας γλυκάνισο

1 κουταλιά της σούπας μπεϊκιν-παουντερ

250 ml γάλα καρύδας

ζάχαρη άχνη και κανέλα σε σκόνη


Οδηγίες

Βάζουμε την μαργαρίνη στο μπολ του μίξερ και χτυπάμε καλά μέχρι να γίνει αρκετά κρεμώδης. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και χτυπάμε άλλο λίγο. Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά.

Ανακατεύουμε ξεχωριστά το αλεύρι, το καλαμποκάλευρο, τον γλυκάνισο και το μπεϊκιν παουντερ. Στη συνέχεια το προσθέτουμε ανά κουταλιές και εναλλάξ με το γάλα καρύδας στο μίγμα και συνεχίζουμε το χτύπημα.

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί για κεϊκ, και το ψήνουμε σε μέτριο φούρνο.

Οταν κρυώσει βγάζουμε το κεϊκ από το ταψί αναποδογυρίζοντάς το, και το πασπαλίζουμε με ζάχαρη αχνη και κανέλα.

Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2011

Πουτίγκα καλαμποκιού

Υλικά

2 κονσέρβες καλαμποκιού στραγγισμένες (ή 6 φρέσκα καλαμπόκια)

2 ποτήρια γάλα

1 κουτί ζαχαρούχο γάλα

200 ml γάλα καρύδας

2 κρόκοι αυγών

1 φλυτζάνι τριμμένη ινδική καρύδα

Οδηγίες

Χτυπάμε τους σπόρους καλαμποκιού στο μπλέντερ μαζί με το γάλα. Στη συνέχεια το περνάμε από κόσκινο και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύοντας πολύ καλά.

Βάζουμε την πουτίγκα σε ένα καραμελωμένο ταψί και το βάζουμε στη φωτιά σε μπεν-μαρι.

Τρίτη, 21 Ιουνίου 2011

Πουτίγκα πορτοκάλι

Υλικά

1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι

6 αυγά

6 κουταλιές της σούπας ζάχαρη

1 ποτήρι γάλα

Οδηγίες

Χτυπάμε καλά στο μίξερ τους κρόκους των αυγών με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε σιγά σιγά το γάλα και τον χυμό πορτοκάλι και χτυπάμε πολύ καλά.

Προσθέτουμε τα ασπράδια χτυπημένα σε μαρέγκα.

Ρίχνουμε το μείγμα σε ένα καραμελωμένο ταψί και το βάζουμε στην φωτιά σε μπεν μαρί. Οταν έχει γίνει, το αφήνουμε να κρυώσει και μετά το βάζουμε στο ψυγείο. Το σερβιρουμε αφού εχει παγώσει αρκετά (τότε μόνο το βγάζουμε από το ταψί αναποδογυρίζοντάς το)

Κυριακή, 19 Ιουνίου 2011

Πατατοσαλάτα

Υλικά

1 Kg βρασμένες πατάτες

200 γρ λάχανο

1 κουτί καλαμπόκι κονσέρβα (200 ml)

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο

1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

200 γρ βρασμένα ρεβύθια

1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη

1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη

ελαιόλαδο

λευκό ξύδι

αλάτι

μαϊντανός ψιλοκομμένο

Οδηγίες

Σε μια μεγάλη σαλατιέρα κόβουμε τις πατάτες, προσθέτουμε το καλαμπόκι, το σκόρδο, το λάχανο τριμμένο, τα ρεβύθια, το κρεμμύδι, τισ πιπεριές. Ανακατεύουμε καλά και με προσοχή.

Βάζουμε αλάτι, λάδι, ξύδι και το μαϊντανό καλά ψιλοκομμένο

Σάββατο, 18 Ιουνίου 2011

Ποπ κορν με σοκολάτα

Υλικά

2 κουταλιές της σούπας σπορέλαιο

1 φλυτζάνι καλαμπόκι για ποπ κορν

1 φλυτζάνι ζάχαρη

2 κουταλιές της σούπας ρόφημα σοκολάτας

Οδηγίες

Βάζουμε το λάδι σε μια κατσαρόλα στην φωτιά και μόλις αρχίσει να ζεσταθεί προσθέτουμε το καλαμπόκι, ανακατεύοντας μέχρι να αρχίσει να σκάει. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και κουνάμε την σκεπασμένη κατσαρόλα μέχρι να σκάσει όλο το καλαμπόκι.

Προσθέτουμε τη ζάχαρη ανακατεμένη με τη σοκολάτα και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η σοκολάτα.

Τετάρτη, 15 Ιουνίου 2011

Saci

Αυτή είναι μια συνταγή που βρήκα με αφορμή τις γιορτές του Ιουνιου στην Βραζιλία, όπως ανέφερα στην προηγούμενη ανάρτηση. Δεν την εχω κάνει ποτέ, αλλά την βρηκα πολύ ενδιαφέρουσα και θα ήθελα να την δοκιμάσω.

Είναι ένα γλυκάκι που σερβίρεται σε μικρές χάρτινες φορμίτσες, και το όνομά του προέρχεται από μια φυσιογνωμία της βραζιλιάνικης λαογραφίας, τον Saci-Pererê. Πρόκειται για το μυθολογικό πρόσωπο ενός έγχρωμου νεαρού με ένα μόνο πόδι. Ο Saci φορά ενα κόκκινο σκουφάκι και έχει μαγικές δυνάμεις. Είναι παιχνιδιάρης και με τις αταξίες του, δυσκολεύει την ζωή των ανθρώπων, όπως π.χ. κάνει τους ταξιδιώτες να χάνουν το δρόμο τους ή τις νοικοκυρές να καίνε το φαγητό τους.


Εικονογραφία του Maurício de Sousa

Υλικά

1/2 κιλό γλυκοπατάτα βρασμένη και περασμένη σε μύλο λαχανικών

1 κουτί ζαχαρούχο γάλα

4 κουταλιές της σούπας ρόφημα σοκολάτας


Οδηγίες

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και τα βάζουμε στη φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να ξεκολλά από τον πάτο της κατσαρόλας.

Αφήνουμε να κρυώσει, σχηματίζουμε μικρά μπαλάκια και τα βάζουμε σε χάρτινα φορμάκια. Μπορούμε να τα γαρνίρουμε κάποια μαρμελάδα.

Η συνταγή δίνει περίπου 60 γλυκάκια.

Κυριακή, 12 Ιουνίου 2011

Βραζιλιάνικες γιορτές του Ιουνίου

Στην Βραζιλία ο μήνας Ιούνιος είναι μήνας γιορτινός με πλούσια χειμωνιάτικα εδέσματα, κυρίως γλυκά.

Είναι ο μήνας του Αγίου Αντωνίου,  του Αγίου Ιωάννου του Βαπτιστή και του Αγίου Πέτρου. santoantonio

Αύριο 13 Ιουνίου είναι πρώτη γιορτή, του Αγίου Αντωνίου, o προστάτης του γάμου, που βοηθά της ανύπαντρες  κοπέλες να βρουν γαμπρό!! Στις παλιές εποχές οι κοπέλες προσεύχονταν στον Άγιο για να παντρευτούν. Εμεινε στην παράδοση ένα πλήθος από “τελετές” (δεν ξερω ακριβώς πως να το μεταφράσω) όπως π.χ. να αφήνουν έξω ένα ποτήρι νερό με ένα αυγό  όλο το βράδυ της παραμονής του Αγίου Αντωνίου για να σχηματιστεί το επόμενο πρωί στο ποτήρι μια εικόνα που θα τους έδειχνε κάτι από το ερωτικό τους μέλλον.
Οι γιορτές αυτές έχουν έντονο άρωμα επαρχίας, τα παιδιά φορούν παραδοσιακές βλάχικες φορεσιές. Ο κόσμος ανάβει φωτιές, στολίζει την γιορτή με  μικρές χρωματιστές χάρτινες σημαιούλες. Παλαιότερα άφηναν χάρτινα αερόστατα να πετάνε στον αέρα, αλλά τα τελευταία χρόνια αυτό το έθιμο εχει απαγορευτεί μιας και η αλήθεια είναι ότι ήταν επικίνδυνο να προκαλούν πυρκαγιές τα αερόστατα που έπεφταν χωρίς να εχει σβηστεί η φωτιά τους.
 
receita-festa-juninaΚαι επειδή γιορτή χωρίς πλούσιο μενού δεν γίνεται, την τιμητική τους έχουν την εποχή  αυτή πλούσια χειμωνιάτικα εδέσματα, γλυκά και ζεστά ποτά (στην Βραζιλία είναι χειμώνας, βέβαια… όχι όπως εδώ)

Γλυκά με καρύδα, ζαχαρούχο γάλα, ξηροί καρποί όπως φυστίκια, κάστανα, διάφορα κεϊκ. Το καλαμπόκι, το ποπ κορν, το ρυζόγαλο, οι πουτίγκες, γλυκά με τυρί, το γάλα καρύδας, η σοκολάτα δεν λείπουν από το μενού. Θα προσπαθήσω να αναρτήσω μερικές από αυτές τις γιορτινές συνταγές, ξεκινώντας με το γνώριμο και στην Ελλάδα ρυζόγαλο αλλά … με γάλα καρύδας!


Ρυζόγαλο 

Υλικά

1 φλυτζάνι ρύζι

1 λίτρο νερό

1/2 κουταλιά του γλυκού αλάτι

200 ml γάλα καρύδας

1 κουτί ζαχαρούχο γάλα

2 κρόκοι αυγών

κανέλα


Οδηγίες

Βράζουμε το ρύζι σε νερό και αλάτι. Όταν στεγνώσει το νερό από το ρύζι, χαμηλώνουμε την φωτιά και προσθέτουμε το γάλα καρύδας, το ζαχαρούχο γάλα ανακατεύοντας καλά.

Διαλύουμε τους κρόκους σε λίγο νερό και τους προσθέτουμε τελευταίους στο ρύζι. Αφήνουμε σε σιγανή φωτιά για 5 λεπτά ακόμα.  Σερβίρουμε με κανέλα

Η συνταγή δίνει 6-8 μερίδες.

Καλοκαιρινή σαλάτα

Υλικά

3/4 φλυτζανιού μαγιονέζα

2 κουταλιές της σούπας κέτσαπ

2 κύβοι ζωμού κότας ή κρέατος

3 κουταλιές της σούπας γάλα

1 φλυτζάνι κίτρινο τυρί κομμένο σε κυβάκια

1 φλυτζάνι ζαμπόν κομμένο σε κυβάκια

1 αγγούρι καθαρισμένο και κομμένο σε κυβάκια

2 τομάτες ξεφλουδισμένες και κομμένες σε κυβάκια

2 βρασμένα αυγά κομμένα σε ροδέλες

1/2 πακέτο μακαρόνια βρασμένα (κοχύλια, φαρφάλες ή βίδες)


Οδηγίες

Βάζουμε στο μπλέντερ τη μαγιόνέζα, το κέτσαπ, το ζωμό κότας ή κρέατος και το γάλα. Χτυπάμε πολύ καλά και μετά το αναμιγνύουμε με τα υπόλοιπα υλικά και τα βρασμένα μακαρόνια, αφού τα εχουμε σουρώσει και κρυώσει.

Τετάρτη, 8 Ιουνίου 2011

Γαλατόπιτα

Υλικά

5 φύλλα κρούστας

1 λίτρο γάλα

1 φλυτζάνι τσαγιού σιμιγδάλι χοντρό

1 φλυτζάνι τσαγιού ζάχαραη

6 αυγά

2 κουταλιές της σούπας φρέσκο βούτυρο

2 βανίλιες

1 κουταλιά του γλυκού κανέλα

2 κουταλιές του γλυκού ζάχαρη

Οδηγίες

Ζεσταίνουμε το γάλα και μόλις αρχίσει να βράζει, ρίχνουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε καλά με μια ξύλινη κουτάλα. Αφού έχουμε ρίξει το σιμιγδάλι, κατεβάζουμε το γάλα από τη φωτιά και αφήνουμε λίγο να κρυώσει.

Χτυπάμε το 1 φλυτζάνι ζάχαρη με τα 4 αυγά και τις βανίλιες. Ρίχνουμε το μίγμα σιγά σιγά στην κρέμα σιμιγδαλιού. Την ξαναβάζουμε στη φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να αρχίσει να πήζει η κρέμα.

Βουτυρώνουμε καλά τον πάτο και τα τοιχώματα ενός στρογγυλού ταψιού και στρώνουμε 2 φύλλα επίσης βουτυρωμένα. Πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και λίγη κανέλα και συνεχίζουμε με άλλα 2 βουτυρωμένα φύλλα. Πασπαλίζουμε ξανά με ζάχαρη και κανέλα και τελειώνουμε με το πέμπτο φύλλο.

Αδειάζουμε την κρέμα σιμιγδαλιού και γυρίζουμε προς τα μέσα τις άκρες των φύλλων που περισσεύουν από το ταψί. Χτυπάμε τα 2 αυγά μαζί με ελάχιστο βούτυρο αφού έχει λυώσει. Ρίχνουμε το μίγμα πάνω στην κρέμα και ψήνουμε για 45-55 λεπτά στους 180C.

Κυριακή, 5 Ιουνίου 2011

Semifreddo σοκολάτας

Υλικά

250 γρ σοκολάτα κουβερτούρα

1 1/2 φλυτζάνι κρέμα γάλακτος

1 κ.κ. υγρή βανίλια

6 ασπράδια

3/4 φλυτζάνι ζάχαρη

ελάχιστο αλάτι

Οδηγίες

Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί και αφήνουμε να κρυώσει.

Χτυπάμε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος με τη βανίλια ώσπου να γίνει σαντιγί και τη βάζουμε στο ψυγείο.

Χτυπάμε στο μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα, τα ασπράδια με το αλάτι και αφού αφρατέψουν, προσθέτουμε σταδιακά τη ζάχαρη. Συνεχίζουμε το χτύπημα ώσπου το μείγμα να γίνει μια γυαλιστερή μαρέγκα και να σχηματίζει κορυφές.

Αναμειγνύουμε σε ένα μεγάλο μπολ, με ελαφρές κινήσεις, τη σοκολάτα με τη σαντιγί και τη μαρέγκα. Ρίχνουμε το semifreddo σε μακρόστενη φόρμα παγωτού (25 cm x 5 cm x 12 cm), στρωμένη με μενβράνη. Τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο και τοποθετούμε στην κατάψυξη για 4 ώρες τουλάχιστον, ώσπου να παγώσει.

Για να σερβίρουμε, αναποδογυρίζουμε τη φόρμα σε πιατέλα σερβιρίσματος, βυθίζουμε ένα μαχαίρι σε ζεστό νερό και κόβουμε σε φέτες.

Πηγή: Η συνταγή αυτή είναι βγαλμένη από ένα παλιό τεύχος του ΒημαGourmet (συνταγή της Έφης Γιαλούση).

Σάββατο, 4 Ιουνίου 2011

Milkshake σοκολάτας

Υλικά

3 κουταλιές της σούπας ρόφημα σοκολάτας

2 μπάλες παγωτό βανίλια

2 παγάκια

1/2 ποτήρι κρύο γάλα

Οδηγίες

Σε ενα μπλέντερ ή  μίξερ χειρός βάζουμε το ρόφημα σοκολάτας. Προσθέτουμε το παγωτό, τα παγάκια και το γάλα.

Χτυπάμε αρκετά μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μίγμα.

ΥΓ: Την παραπάνω συνταγή την αντέγραψα από διαφημιστικό της σοκολάτας Cadbury.

Related Posts with Thumbnails