Σαλάτα με πένες, ρόκα και λιαστές ντομάτες

Μια νόστιμη και γρήγορη συνταγή μακαρονοσαλάτας με πένες

Κεϊκ καρότου

Κεϊκ καρότου

Κεφτεδάκια

Κεφτεδάκια

Κρέμα με ρεβίθια, μανιτάρια και κρουτόν

Κρέμα με ρεβίθια, μανιτάρια και κρουτόν

Πουτίγκα με γάλα Βλάχας

Πουτίγκα με γάλα Βλάχας

Κυριακή, 14 Μαρτίου 2010

Μους φράουλα

Υλικά

3 φλυτζάνια γάλα

4 κουταλιές της σούπας κορν φλαουρ

1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη

1 φακελάκι ζελατίνης σε σκόνη (χωρίς γεύση)

1/2 κιλό φράουλες

3 κουταλιές της σούπας κονιακ

2 ασπράδια αυγών σε μαρέγκα

Οδηγίες

Βάζουμε στην φωτιά το γάλα, το κορν φλαουρ και τη μισή ζάχαρη, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει.

Καταβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη ζελατίνη, αφού πρώτα την έχουμε διαλύσει σε 5 κουταλιές της σούπας νερό. Προσθέτουμε τις φράουλες πολτοποιημένες μαζί με το κονιακ. Το αφήνουμε στην άκρη

Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα μαζί με την υπόλοιπη ζάχαρη. Προσθέτουμε την μαρέγκα στο μίγμα σιγά σιγά και ανακατεύοντας καλά.

Ρίχνουμε τη μους σε ενα ταψί και τη βάζουμε στο ψυγείο για 3 ώρες.

Μπορούμε να σερβίρουμε με σαντιγύ

Κυριακή, 7 Μαρτίου 2010

Ζύμη για παστέλ με cachaça

Υλικά

1/2 κιλό αλεύρι παστέλ στις λαϊκες αγορές

2 αυγά

2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

1 κουταλιά cachaça (βραζιλιάνικο ποτό φτιαγμένο από ζαχαροκάλαμο)

κρύο νερό

αλάτι

Οδηγίες

Σε μια μεγαλη λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι. Φτιάχνουμε χώρο στο κεντρο, όπου προσθέτουμε τα αυγά, το ελαιόλαδο, την cachaça. Φτιάχνουμε ενα αλατόνερο με λίγο νερό και αλάτι και το προσθέτουμε και αυτό. Ζυμώνουμε καλά μεχρι να σχηματιστεί μια λεία και ομογενής ζύμη, με καλή υφή, ουτε πολύ μαλακή, ούτε πολύ σκληρή.

Καλύπτουμε την λεκάνη με μια βρεγμένη πετσέτα και αφήνουμε να ξεκουραστεί για μια ώρα.

Αλευρώνουμε μια επιφάνεια π.χ. μαρμάρινη, και κόβουμε 4-5 κομμάτια από τη ζύμη. Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι με ένα ρολό, ώστε να εχουμε ψιλά φύλλα ζύμης που θα κόψουμε σε στρογγυλά ή τετράγωνα σχήματα και θα τα γεμίζουμε με τη γέμιση της αρεσκείας μας (π.χ κίτρινο τυρί, γέμιση με μαγειρεμένο κιμά και διάφορα άλλα υλικά). Η γέμιση πρέπει να είναι αρκετά στεγνή για να μην μας ανοίξει την ζύμη. Με ενα πιρούνι κλείνουμε καλά τις άκρες, αφού εχουμε διπλώσει τη ζύμη πάνω στη γέμιση.

Τηγανίζουμε σε μπόλικο και καυτό λάδι.

Σάββατο, 6 Μαρτίου 2010

Παστέλ με γέμιση κρέατος

pastel Το παστέλ εiναι ενα πολύ δημοφιλές γρήγορο φαγητό στην Βραζιλία όπως για μας είναι η  τυρόπιτα. Είναι ένα είδος τηγανιτής πιτας αν και υπάρχουν συνταγές που γίνονται  στο φούρνο. Τα παστέλ πωλούνται μεταξύ άλλων και στις λαϊκες αγορές, με κλασική γέμιση τυριού ή κρέατος. Το χαρακτηριστικό της πίτας αυτής ειναι η πολύ τραγανή υφή της ζύμης με φουσκάλες που σχηματίζονται κατά το τηγάνισμα. Το μυστικό που τα κάνει τραγανά ειναι η προσθήκη λίγης cachaça (το εθνικό ποτό της Βραζιλίας, φτιαγμένο από ζαχαροκάλαμο).

Βρηκα όμως μια συνταγή χωρίς cachaça, και σας την παραθέτω. Κάποια στιγμή όμως θα βάλω και μια συνταγή της ζύμης με cachaça.

Υλικά

Ζύμη

1 κιλό αλεύρι

2 αυγά

4 κουταλιές της σούπας βούτυρο

2 φλυτζάνια γάλα

1 κουταλιά του γλυκού αλάτι

1 κουταλιά του γλυκού μπεϊκιν παουντερ

λάδι για τηγάνισμα

Γέμιση

1 κιλό κιμάς

4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

αλάτι

πιπέρι

150 γρ σάλτσα τομάτας

Μπορούμε ακομα να προσθέσουμε και άλλα υλικά της αρεσκίας μας όπως: βρασμένα αυγά κομμένα, αρακά, ελιές, καλαμπόκι, καρότα για να δίνουν μια ξεχωριστή γεύση.

Οδηγίες

Ζύμη

Σε μια μεγάλη λεκάνη, ρίχνουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε με το αλάτι και το μπεϊκιν παουντερ.

Χτυπάμε ελαφρά τα αυγά με ένα πιρούνι, και τα προσθέτουμε στη ζύμη, μαζί με το βούτυρο λιωμένο. Ανακατεύουμε καλά.

Προσθέτουμε σιγά-σιγά το γάλα και δόυλεύουμε τη ζύμη  με τα χέρια μέχρι να γίνει μαλακή και ομογενής. Καλύπτουμε τη λεκάνη με ένα πανί και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 20 λεπτά.

Με ένα ρολό, ανοίγουμε πολύ ψιλό φύλλο πάνω σε μια επιφάνεια αλευρωμένη. Κόβουμε τη ζύμη σε κύκλους. Βαζουμε λίγη γέμιση, αφού εχει κρυώσει, στο κέντρο και το διπλώνουμε ώστε να σχηματιστεί ένα μισοφέγγαρο. Με ενα πιρούνι κλείνουμε καλά τις άκρες.  Αν θέλουμε μπορούμε να φτιάξουμε τα παστέλ  και σε τετράγωνο σχήμα.

Τηγανίζουμε σε μπολικο καυτό λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι. Τα παστέλ είναι έτοιμα όταν ροδίσουν και από τις δύο πλευρές.

Γέμιση

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το κιμά, και το αλατοπίπερο, ανακατεύοντας καλά. Αφήνουμε να βράσει μεχρι το κρέας να στεγνώσει αρκετά.

Προσθέτουμε την σάλτσα τομάτας και όλα τα υπόλοιπα υλικά. Αφήνουμε και πάλι να βράσει μέχρι να στεγνώσει αρκετά. Αφήνουμε να κρυώσει πριν την χρησιμοποιήσουμε.

Related Posts with Thumbnails