Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010

“Γιατί σκάει το ποπ κορν”

Popcorn02

Σήμερα είδα ενα ενδιαφέρον άρθρο στο in.gr που έχει σχέση με την κουζίνα και την επιστήμη και σκέφτηκα να το αναφέρω εδω.

Η πηγή του άρθρου βρίσκεται στο http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1092403&lngDtrID=253

Παρακάτω ακολουθεί το κείμενο :

Η Επιστήμη της ...Κουζίνας


«Γιατί σκάει το ποπ-κορν»... Η απάντηση στο Ίδρυμα Ευγενίδου

Αθήνα

Αυτόν τον Ιανουάριο οι επιστήμονες βγαίνουν για λίγο από το εργαστήριο και μπαίνουν στο θαυμαστό κόσμο της κουζίνας.

Με ειδικά σχεδιασμένα πειράματα και δραστηριότητες, μικροί και μεγάλοι θα ανακαλύψουν την επιστήμη που συνδέεται με την παρασκευή φαγητών.

Κάθε Σάββατο και Κυριακή του Ιανουαρίου, η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου παρουσιάζει τη σειρά πειραμάτων και δραστηριοτήτων με τίτλο «Η Επιστήμη της…Κουζίνας».
Η ενότητα αυτή περιλαμβάνει μια σειρά από πειράματα, που ξεκινούν στις 13.30. Μέσα από διασκεδαστικά πειράματα, νέοι επιστήμονες θα δείξουν ότι η μαγειρική έχει άμεση σχέση με την επιστήμη, ενώ τα απλά υλικά που χρησιμοποιούμε στην κουζίνα πολλές φορές παρουσιάζουν εκπληκτικές ιδιότητες.

Μεταξύ άλλων οι συμμετέχοντες θα δουν:
* Την επιστήμη πίσω από το ποπ-κορν: Πώς και γιατί «σκάει» το καλαμπόκι; Τι πρέπει να προσέξουμε για να πετύχει το ποπ-κoρν; 
* Εκρηκτική ζάχαρη: Τι συμβαίνει όταν οξειδώνεται βίαια η ζάχαρη; Ποια είναι η σχέση της με την καραμέλα; Μπορούμε να φτιάξουμε μια φωτοβολίδα στην κουζίνα μας;
* Παράξενη ομελέτα: Δείκτες, βάσεις, άλατα και ο ρόλος της χημείας στο χρώμα των φαγητών!
* Βρασμός με πάγο: Γίνεται να βράσει κανείς νερό με πάγο; Τι ρόλο παίζει η πίεση στη θερμοκρασία βρασμού και τι μας δείχνει αυτό για το πώς δουλεύουν οι χύτρες ταχύτητας;
* Μαγιά και μπέικιν πάουντερ: Σε τι διαφέρουν; Πώς φαίνονται κάτω από το μικροσκόπιο, πώς αντιδρούν κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες και τελικά τι ρόλο παίζει το καθένα στη μαγειρική;
* Λάδι και νερό: Φίλοι ή εχθροί στην κουζίνα; Η φύση των υγρών και ο ρόλος που παίζουν στο μαγείρεμα.
Εξάλλου για παιδιά 9 έως 12 ετών υπάρχει η δραστηριότητα «Κουλουράκια γεμάτα μυστήριο!». Τα παιδιά, χωρισμένα σε ομάδες, δοκιμάζουν διαφορετικά μείγματα κάνοντας χημικά τεστ. Με αυτή τη διασκεδαστική και «νόστιμη» δραστηριότητα, τα παιδιά ανακαλύπτουν την έννοια του πειράματος και μαθαίνουν πώς μπορούν να ακολουθήσουν την πειραματική διαδικασία σε απλά βήματα και να εξάγουν συμπεράσματα.
Η δραστηριότητα θα διεξαχθεί δύο φορές και για δύο διαφορετικές ομάδες παιδιών. Ώρες διεξαγωγής: 16:30 έως 17:00 (1η ομάδα) και 17:00 έως 17:30 (2η ομάδα). Τα παιδιά πρέπει απαραίτητα να συνοδεύονται.
«Η Επιστήμη… της Κουζίνας» είναι η τρίτη θεματική ενότητα της ευρύτερης σειράς πειραμάτων και δραστηριοτήτων, που θα διοργανώνει κάθε μήνα η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας, μία από τις πλέον οργανωμένες εκθέσεις επιστημονικού χαρακτήρα στη χώρα μας, που άρχισε να δημιουργείται το 2003 σε συνεργασία με το γνωστό γαλλικό επιστημονικό κέντρο Cites des Sciences et de l'Industrie.

Newsroom ΔΟΛ

2 comentários:

Related Posts with Thumbnails