Πέμπτη, 7 Ιανουαρίου 2010

Πουτίγκα από γάλα Βλάχας

Η συνταγή αυτή είναι κλασική στην Βραζιλία και αναγραφόταν για πολλά χρόνια (ίσως ακόμα και σήμερα) στα κουτιά από γάλα βλάχας.

Γενικά κυκλοφορούν πολλές συνταγές πουτίγκας με διάφορες γεύσεις. Θα προσπαθήσω να αναρτήσω κάποιες αλλες συνταγές στο μέλλον.

Υλικά

Πουτίγκα

1 κουτί ζαχαρούχο γάλα (γάλα Βλάχας)

2 φορές την ίδια ποσότητα φρέσκο γάλα (χρησιμοποιήστε το κουτί από το γάλα βλάχας για μεζούρα)

3 αυγά

Καραμέλα για το ταψί

1 φλυτζάνι ζάχαρη

1 φλυτζάνι του καφέ νερό

 

Οδηγίες

Πουτίγκα

Χτυπάμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ.

Βάζουμε το μίγμα σε καραμελωμένο στρογυλλό ταψί με οπή στην μέση.

Βάζουμε την πουτίγκα στην φωτιά σε μπεν-μαρί, προσέχοντας να μην μπεί νερό μέσα στο ταψί.

θέλει γύρω στα 20 λεπτά.

Αναποδογυρίζουμε το ταψί σε μια στρογγυλή πιατέλα και το σερβίρουμε.

Καραμέλα

Βάζουμε την ζάχαρη σε μια μικρή κατσαρόλα, προσθέτουμε το νερό και ανακατεύουμε όσο το δυνατόν καλύτερα για να διαλυθεί η ζάχαρη.

Βάζουμε την κατσαρόλα στην φωτιά μέχρι να πάρει ενα χρυσαφένιο σκούρο χρώμα.

Με την βοήθεια ενός κουταλιού περνάμε την καραμέλα στο ταψί, κυρίως στον πάτο του και το κεντρικό του σημείο, ώστε μετά να προσθέσουμε το μίγμα της πουτίγκας.

Περισσότερες φωτογραφίες εδώ

14 comentários:

  1. Θυμίζει κρέμα καραμελέ, ή μου φαίνεται??
    Πολύ εύκολη και εντυπωσιακή!
    Θα την φτιάξω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι θυμίζει κρέμα καραμελέ και μάλιστα σκεφτόμουν αν θα εδινα το όνομα στην ελληνική μεταφράση ως κρέμα καραμελέ ή ως πουτίγκα.
    Πολύ εύκολη είναι όντως, λίγη προσοχή θέλει μόνο το καραμέλωμα του ταψιού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μιαμ φαίνεται! Τι σχέση έχεις με τη Βραζιλία; Μου αρέσουν πολύ τα γλυκά τους και είχα φάει ένα κόλλημα να τα βρω εδώ και χρόνια. Φτιάχω κι εγώ τα βριγκαντέιρος και την κοκάδα. Καταπληκτικά γλυκά! Τα είχα δοκιμάσει σε ένα βραζιλιάνικο εστιατόριο στην Αθήνα και μετά κόλλησα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γεια σου Κική

    Είμαι ελληνοβραζιλιάνα. Στην Βραζιλία γεννηθηκα βασικά. Οντως εχουμε υπεροχα γλυκά, μεγάλη ποικιλια από κεϊκ με απιστευτες γευσεις.
    Εχω αναρτησει και συνταγή για brigadeiros εδώ όπως και 1 - 2 άλλα τετοια γλυκάκια, ιδανικά για παιδικά παρτυ.
    Προσπαθω να αναρτησω σιγα σιγα και αλλες βραζιλιάνικες συνταγές για να παρετε γεύση.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κική,
    Δοκίμασε μια μέρα να φτιαξεις και την maria mole

    http://bibliomageirikis.blogspot.com/2009/04/maria-mole.html

    Πιστευω θα σου αρεσει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τις ειδα τις συνταγες...Γι΄αυτο το ανεφερα. Σλουρπ! Τι ωραία γλυκάκια! Και τα Beijinhos είχα φτιάξει. Σου λέω είχα φάει κόλλημα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ωραιοτατη καραμελε!...αλλα γιατι τη λενε πουτιγκα?

    εχω φτιαξει παλιοτερα το κεικ tres leches...einai brazilianiko?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γεια σου cook,
    Το ονομα του γλυκού στα πορτογαλικά ειναι pudim, και το αντιστοιχο αγγλικό pudding. Τον όρο πουτίγκα το βρίσκω ως μετάφραση, γι'αυτο τον εβαλα στον τίτλο.
    Το κεικ tres leches (= τρια γάλατα στα ισπανικά) δεν το είχα ξανακούσει,φανταζομαι οτι δεν ειναι βραζιλιάνικο. Παντως λιγο που το εψαξα βρηκα αντίστοιχες συνταγές και στα βραζιλιάνικα sites.
    Υποθέτω οτι καποιες συνταγές μπορεί να ειναι γνωστές σε πολλά μέρη και περισσότερο ή λιγότερο διαδεδομένες σε διαφορες χώρες.
    Καλό βραδάκι (το σουφλέ σου φαινεται υπεροχο!!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. καλησπερα
    προσεξα οτι η συνταγη δεν εχει ζαχαρη.
    Μήπως ενοείτε ζαχαρούχο γάλα;;
    Ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Aremare, ναι οντως εννοώ ζαχαρούχο γάλα. Θα το διορθώσω. Ευχαριστω για την επισήμανση

    Καλημερα σε ολους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Οταν λες βάζουμε τη φόρμα σε νερό (μπεν-μαρί), τη βάζουμε μέσα στο νερό ή απο πάνω και κάτω να βράζει το νερό, όπως λιώνουμε τη σοκολάτα;
    Ευχαριστώ :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλημερα Εύη μου,

    Η συνταγή γίνεται με μπεν μαρι με τον ιδιο τροπο που λιωνουμε σοκολατα. Δηλαδη βαζουμε ενα μεγαλυτερο δοχειο με νερο στην φωτιά, και τοποθετούμε εκει το ταψί με την πουτίγκα για να γινει. Δηλαδη ψηνεται όχι απ'ευθειας στο ματι, αλλά μεσω του ταψιού με νερό, προσέχοντας βεβαια, όσο θα βραζει το νερό να μην πιτσιλαει μεσα στην κρεμα.

    Η πουτιγκα μπορει επισης να ψηθει με τον ιδιο τροπο, δηλαδη σε μπεν μαρι, αλλά στο φουρνο (στους 180C). Ισως να ειναι και πιο ευκολο ετσι.

    Εγω επειδη εχω ενα μια ειδική κατσαρολα για μπεν μαρι, την τελευταια φορα την εκανα εκει στο ματι της κουζινας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails