Σαλάτα με πένες, ρόκα και λιαστές ντομάτες

Μια νόστιμη και γρήγορη συνταγή μακαρονοσαλάτας με πένες

Κεϊκ καρότου

Κεϊκ καρότου

Κεφτεδάκια

Κεφτεδάκια

Κρέμα με ρεβίθια, μανιτάρια και κρουτόν

Κρέμα με ρεβίθια, μανιτάρια και κρουτόν

Πουτίγκα με γάλα Βλάχας

Πουτίγκα με γάλα Βλάχας

Κυριακή, 29 Νοεμβρίου 2009

Μπούτια γαλοπούλας του κυνηγού

Υλικά

1,5 κιλό μπούτια γαλοπούλας

αλάτι

πιπέρι

4 κουταλιές της σούπας αλεύρι

4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

1 1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

250 γρ μανιτάρια κομμένα στη μέση

2 φλυτζάνια λευκό ξηρό κρασί

4 τομάτες χωρίς φλούδα και χωρίς σπόρια

2 φλυτζάνια ζωμός κότας

2 κουταλιές της σούπας μαϊντανός (η κατά προτίμηση εστραγκόν ξερό)

Οδηγίες

Αλατοπιπερώνουμε τα μπούτια γαλοπούλας. Αν είναι εφικτό, κόβουμε τις άκρες με τα κόκκαλα για να μας διευκολύνει στο τηγάνι. Περνάμε τα μπούτια από αλεύρι και τα τινάζουμε για να βγει το περίσσιο αλεύρι.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ενα μεγάλο τηγάνι, και τηγανίζουμε καλά τα μπούτια για περίπου 15 λεπτά η κάθε πλευρά. Βγάζουμε από το τηγάνι και αφήνουμε στην άκρη για άργότερα. Αφήνουμε το λίπος που σχηματίστηκε στο τηγάνι.

Στο τηγάνι σε μέτρια φωτιά, τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν αλλά να μην αλλάξουν χρώμα. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και αφήνουμε να μαγειρευτεί μέχρι να στεγνώσουν τα υγρά που βγαίνουν από τα μανιτάρια.

Προσθέτουμε ξανά στο τηγάνι τα μπούτια γαλοπούλας, χαμηλώνουμε την φωτιά, βάζουμε το κρασί, τις τομάτες, το ζωμό κότας και το μαϊντανό. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα γ και αφήνουμε να μαγειρευτεί για τουλαχιστον 1,5 με 2 ώρες.

Πρέπει να ελέγξουμε συνεχώς, αν η σάλτσα στεγνώσει πολύ προσθέτουμε περισσότερο ζψμό κότας. Επίσης τα μπούτια πρέπει να έχουν μαγειρευτεί καλά και να είναι μαλακά.

Σερβίρουμε με πιλάφι

Γιορτάζοντας τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά

Μπαίνοντας σε λίγο στο μήνα των πιο γλυκών γιορτων του έτους, των Χριστουγέννων και την Πρωτοχρονιάς δηλαδή, σκέφτηκα να προσθέσω συνταγές ειδικές για τις γιορτινές ημέρες, όταν οι οικογένειες μαζεύονται γύρω από ένα τραπέζι πλούσιο σε εδέσματα ή όχι και τόσο, αλλά σίγουρα πλούσιο από αγάπη.

Για τις ημέρες αυτές που ανανεώνουμε τις ελπίδες για καλύτερες ημέρες, που δείχνουμε με περισσότερη ευκολία στους ανθρώπους την αγάπη μας, και που αναζητούμε την ζεστασιά της οικογένειας…

Για τις ημερες αυτές που περιμένουμε τον Αϊ Βασίλη…

Βασιλόπιτα πολίτικη

Γαλοπούλα γεμιστή αλά Βραζιλιάνικα 

Μπούτια γαλοπούλας του κυνηγού

Χοιρινό μπούτι με chutney από μάγκο

Χριστουγεννιάτικο κεϊκ

 

Χοιρινό μπούτι ψητό με chutney από μάγκο

Ingredientes

Χοιρινό μπούτι

1 χοιρινό μπούτι βάρους 3 κιλών

αλάτι

πιπέρι

χυμός από 2 λεμόνια

5 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο

1 φλυτζάνι άσπρο ξύδι

3 κουταλιές της σούπας λάδι

200 γρ μπεϊκον σε φέτες

15 ελιές χωρίς κουκούτσι

150 γρ λουκάνικα σε φέτες

Chutney

1 φλυτζάνι λεμόνι ξεφλουδισμένο και ψιλοκομμένο

4 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο

6 φλυτζάνια μάγκο ψιλοκομμένο

2 1/2 φλυτζάνια ζάχαρη

1 1/2 φλυτζάνι σταφίδες χωρίς κουκούτσι

1 φλυτζάνι κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 1/2 κουταλιά του γλυκού αλάτι

1/4 κουταλιάς πιπέρι

2 φλυτζάνια ξύδι

1 κουταλιά του γλυκού τζίντζερ σε σκόνη

Οδηγίες

Χορινό μπούτι

Η προετοιμασία πρέπει να ξεκινήσει την προηγούμενη ημέρα.

Βγάζουμε το κόκκαλο από το μπούτι η ζητάμε από τον χασάπη να το κάνει.

Ετοιμάζουμε το μπούτι πασπαλίζοντάς το με αλάτι, πιπέρι, λεμόνι, σκόρδο και λάδι, σχηματιζοντας μια σάλτσα. Κόβουμε σε στενές λωρίδες το 1/3 από το μπεϊκον και το βάζουμε στο κενό από εμεινε από το κόκκαλο μαζί με τα λουκάνικα και τις ελιές. Αφήνουμε το κρέας να ξεκουραστεί για 12 ώρες στο ψυγείο.

Την επόμενη μέρα, το βάζουμε σε ένα ταψί και το πασπαλίζουμε ξανά με την σάλτσα στην οποία έμεινε στο ψυγείο. Καλύπτουμε με το υπόλοιπο μπεϊκον και το ψήνουμε σε χαμηλό  φούρνο (150 C) για περίπου 4 ώρες. Ποτίζουμε το κρέας με τα υγρά που σχηματίζονται στο ταψί, και ξεμείνει από υγρά, προσθέτουμε λίγο νερό. Πρέπει να ψηθεί καλά ιδιαίτερα στα πιο χοντρά του μέρη.

Chutney

Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και την βάζουμε σε σιγανή φωτιά για 30 λεπτά. Πρέπει να δέσει όπως μια κομπόστα. Αφήνουμε να κρυώσει και σερβιρουμε με το χοιρινό μπούτι.

Κυριακή, 22 Νοεμβρίου 2009

Πατάτες με ροκφορ

Υλικά

1 κιλό πατάτες

400 γρ τυρί ροκφόρ

50 γρ μαργαρίνη

1 κουτάκι κρέμα γάλακτος

αλάτι

Οδηγίες

Πλένουμε καλά τις πατάτες για να φυγει τελείως το χώμα.Βράζουμε τις πατάτες μαζί την φλούδα, σε νερό με αλάτι που βράζει για περίπου 30 λεπτά. Ξεφλουδίζουμε τις πατάτες κάτω από κρύο νερό και αφήνουμε να κρυώσουν λίγο.

Κόβουμε τις πατάτες σε ρόδέλες και τις τοποθετούμε σε ένα πυρεξ βουτυρωμένο σε στρώσεις προσθέτοντας σε κάθε στρώση κομμάτια ροκφορ. Η τελευταία στρώση πρέπει να περιέχει το τυρί και κομμάτια μαργαρίνης. Καλύπτουμε με την κρέμα γάλακτος και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 15 λεπτά.

Τετάρτη, 18 Νοεμβρίου 2009

Θεαματικό σάντουιτς

Υλικά

12 φέτες ψωμιού για τόστ

8 φύλλα σαλάτα (μαρούλι)

μαργαρίνη

4 φέτες βραστό ζαμπόν

ελαιόλαδο

ξύδι

αλάτι

4 τομάτες

4 φέτες στήθος κοτόπουλο ψητό ή βραστό

4 φέτες τυρί για τοστ

8 κουταλιές της σούπας μαγιονέζα

Οδηγίες

Αλείφουμε κάθε φέτα ψωμιού με μαργαρίνη και τα βαζουμε στο φούρνο για να ροδίσουν.

Σε ένα πιάτο βαζουμε 4 φέτες ψωμί και προσθέτουμε σε κάθε μία 1 φύλλο σαλάτας που εχουμε προηγουμένως ετοιμάσει με ελαιόλαδο, αλάτι και ξύδι. Πανω από το φύλλο σαλάτας βάζουμε 1 φέτα ζαμπόν και την καλύπτουμε με μαγιονέζα και 1 φέτα τυρί.

Προσθέτουμε τη δεύτερη φέτα ψωμί, βάζουμε 1 φύλλο σαλάτας, φέτες τομάτας. Βάζουμε πάνω από αυτά μια φέτα από στήθος κοτόπουλο και καλύπτουμε με μαγιονέζα. Προσθέτουμε και την τρίτη φέτα ψωμί.

Ανοικτό σάντουιτς

Υλικά

2 μεγάλες μπαγκέτες ψωμί για σάντουιτς

8 φέτες ζαμπόν

μαργαρίνη

200 γρ ελιές ψιλοκομμένες

4 βρασμένα αυγά

1 μικρό βαζάκι πίκλες

μαϊντανος ψιλοκομμένος

1 κλαρί σέλινο ψιλοκομμένο

4 τομάτες

αλάτι

πιπέρι

8 φέτες τυρί μοτσαρέλα

Οδηγίες

Κόβουμε τα ψωμάκια στην μέση και αφαιρούμε προσεκτικά τα 2/3 της ψίχας.

Αλείφουμε το εσωτερικό τους με μαργαρίνη και γεμίζουμε με ζαμπον κομμένο σε λωρίδες, τομάτες ψιλοκομμένες (χωρίς φλούδα και σπόρους), κομματάκια πικλες, ελιές, σέλινο, φέτες αυγού. Πασπαλίζουμε με μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι.

Καλύπτουμε καθε ανοικτό ψωμί με 2 φέτες μοτσαρέλα και τα ψηνουμε στο φούρνο μέχρι να λιώσει το τυρί.

Σάββατο, 14 Νοεμβρίου 2009

Φακές

Υλικά

1 φλυτζάνι φακές

1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

ελαιόλαδο

2 σκελίδες σκόρδο

λίγη σάλτσα τομάτας

2-3 φύλλα δάφνης

1 κύβος ζωμός βοδινού ή κότας

Οδηγίες

Πλένουμε τις φακές και τις αφήνουμε να μουλιάσουν σε χλιαρό νερό για 20 λεπτά.

Βάζουμε τις φακές να βράσουν σε σιγανή φωτιά με αρκετό νερό, λίγο ελαιόλαδο, και το σκόρδο (αν θέλουμε ολόκληρο το σκόρδο, οχι κομμένο)

Όταν εχουν μαγειρευτεί καλά οι φακές, τις διατηρούμε στο μάτι της κουζίνα ενώ ετοιμάζουμε σε ένα κατσαρολάκι τα υπόλοιπα υλικά που θα δώσουν γεύση. Στο κατσαρολάκι τσιγγαρίζουμε  το κρεμμύδι στο λάδι. Προσθέτουμε τα φύλλα δάφνης και το ζωμό. Προσθέτουμε 2 κουτάλες από τις βρασμένες φακές και αφήνουμε να παρει βράσει για 1-2 λεπτά.

Ρίχνουμε το μείγμα πίσω στην κατσαρόλα με τις φακές, προσθέτουμε λίγη σάλτσα τομάτας και αφήνουμε να βράσει για 5 λεπτά ακόμα

Κεφτεδάκια με σάλτσα τομάτας και μπεσαμελ

Υλικα

Κεφτεδάκια

600 γρ κιμάς από χορινό και μοσχάρι

φριγανιά τριμμένη

2 αυγά

αλάτι

πιπέρι

λιγο αλεύρι

Λάδι για τηγάνισμα

Σάλτσα τομάτας

500 γρ τομάτες

1 φλυτζάνι ζωμός κρέατος

2 κουταλιές κέτσαπ

30 γρ μαργαρίνη αλατισμένη

1 κουταλιά της σούπας αλεύρι

Σάλτσα μπεσαμελ

1/2 λίτρο γάλα

2 ριχές κουταλιές της σούπας αλέύρι

40 γρ μαργαρίνη αλατισμένη

2 κουταλιές της σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος

Οδηγίες

Κεφτεδάκια

Ανακατεύουμε καλά τον κιμά με τα αυγά, τη φριγανιά τριμμένη, αλάτι και πιπερι. Σχηματίζουμε τα κεφτεδάκια, τα περνάμε στο αλεύρι και τα τηγανίζουμε σε μπόλικο λάδι. Τα διατηρούμε ζεστά όσο ετοιμάζονται οι σάλτσες

Σάλτσα τομάτας

Πλύνουμε καλά τις τομάτες, βγάζουμε την φλούδα και τα σπόρια τους και τα κόβουμε σε μικρά κομματάκια. Τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα με το ζωμό κρέατος και βράζουμε τη σάλτσα γαι 10 λεπτά. Μετά  σουρώνουμε τη σάλτσα.

Επιστρέφουμε τη σάλτσα στην φωτιά, προσθέτοντας την μαργαρίνη, το αλεύρι διαλυμμένο σε 1/2 ποτήρι νερό, την κέτσαπ, το αλάτι και το πιπέρι. Αφήνουμε να βράσει για 5 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς.

Σάλτσα μπεσαμελ

Ετοιμάζουμε μια μπεσαμελ όχι πολύ πηχτή με το γάλα, τη μαργαρίνη και το αλεύρι (αν θέλετε μπορείτε να βρείτε οδηγίες για την μπεσαμελ εδώ).

Αλατοπιπερώνουμε τη μπεσαμελ και αρωματίζουμε πασπαλίζοντάς την με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Σερβίρισμα

Σερβίρουμε καποια από τα κεφτεδάκια με τη σάλτσα τομάτας και άλλα με τη μπεσαμελ

Γαλλικό ψωμί σπιτικό

Υλικά

1 κιλο αλεύρι

1 φλυτζάνι παγωμένο νερό

1 1/2 φλυτζάνια χλιαρό νερό

30 γρ μαγιά

1 κουταλιά του γλυκού ζάχαρη

2 κουταλιές του γλυκού αλάτι

1 κουταλιά της σούπας σπορέλαιο

Οδηγίες

Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το αλάτι και τη ζάχαρη, πάνω σε μια βαθιά λεκάνη.

Διαλύομε τη μαγιά στο χλιαρό νερό, προσθέτουμε το λάδι και το ρίχνουμε στη λεκάνη με το αλεύρι. Ζυμώνουμε καλά.

Προσθέτουμε σιγά σιγά το παγωμένο νερό, ζυμώνοντας συνεχώς μεχρι να σχηματιστεί μια αρκετά ελαστική ζύμη. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε μια λεία επιφάνεια και συνεχίζουμε να συμώνουμε για 10 λεπτά. Βάζουμε τη ζύμη ξανά στη λεκάνη, τη σκεπάζουμε και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά

Χωρίζουμε τη ζύμη σε περίπου 20 μερίδες και δίνουμε στο καθένα το σχήμα του μικρού γαλλικού ψωμιού. Τοποθετούμε τα ψωμάκια σε ένα ή δύο ταψιά και τα σκεπάζουμε αφήνοντας να ξεκουραστούν  για μια ωρα, μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220 C.

Με την βοήθεια μιας λεπίδας κάνουμε μια ρηχή χαρακιά στη επιφάνεια κάθε ψωμιού (στην κατά μήκος κατεύθυνση). Βαζουμε στο φούρνο να ψηθεί.


Ετοιμάζουμε ένα ψεκαστήρα με νερό και όταν τα ψωμάκια αρχίσουν να ροδίσουν τα ψεκάζουμε με νερό (γρηγορα ομως, δεν αφήνουμε την πορτα του φουρνο ανοικτή για πολύ)

Αναφορά δικαιωμάτων scrapooking

Η διακόσμηση των φωτογραφιών της ανάρτησης έγινε με στοιχεία ψηφιακού scrapbooking των παρακάτω συλλογών:

Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου 2009

Σπιτική σαλτσα τομάτας της μαμάς

Μια από τις ωραιότερης αναμνήσεις μαγειρικής της παιδικής μου ηλικίας αποτελεί η σπιτική σάλτσα τομάτας της μαμάς μου. Κάθε εβδομάδα η μητέρα μου έφτιαχνε αυτή τη σάλτσα με ώριμες ντομάτες από την λαϊκή και την διατηρούσε στο ψυγείο για χρησιμοποιηθεί στα φαγητά της εβδομάδας. Και ειδικότερα στην σάλτσα για την καθιερωμένη μακαρονάδα της Κυριακής που συνοδευόταν από τα ψητά στα καρβουνα κρέατα, ειδικότητα του πατέρα μου.

“Αχ τι νοσταλγία νιώθω από την αγαπημένη παιδική ηλικία, που τα χρόνια δεν την φέρνουν πίσω…”

Οι ποσότητες της συνταγής δεν είναι ακριβείς μιας και εχω πολύ καιρό να κάνω αυτη τη σάλτσα. Αλλά ελπίζω να σας αρέσει

Υλικά

1 1/2 κιλό πολύ ώριμες τομάτες

2-3 καρότα κομμένα

2 κρεμμύδια κομμένα σε φέτες

φύλλα δάφνης

αλάτι

ζάχαρη

Οδηγίες

Κόβουμε τις τοματες στα 4 και τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα. Προσθέτουμε τα καρότα, τα κρεμμύδια, τα φύλλα δάφνης, το αλάτι και τη ζάχαρη. Αφήνουμε να βράσει αρκετά, και μετα αφήνουμε να κρυώσει.

Αφού κρυώσει, αφαιρούμε τα φύλλα δάφης και χτυπάμε τη σάλτσα στο μπλέντερ. Μετά σουρώνουμε την σάλτσα, περνώντας από κόσκινο,  πιέζοντας με την βοήθεια μιας κουτάλας, ώστε να  ξεχωρίσουμε τισ φλούδες και τα σπόρια από τις τομάτες.

Διατηρούμε σε ενα βάζο στο ψυγείο για να χρησιμοποιηθεί στα διάφορα φαγητά της εβδομάδας.

Related Posts with Thumbnails