Σαλάτα με πένες, ρόκα και λιαστές ντομάτες

Μια νόστιμη και γρήγορη συνταγή μακαρονοσαλάτας με πένες

Κεϊκ καρότου

Κεϊκ καρότου

Κεφτεδάκια

Κεφτεδάκια

Κρέμα με ρεβίθια, μανιτάρια και κρουτόν

Κρέμα με ρεβίθια, μανιτάρια και κρουτόν

Πουτίγκα με γάλα Βλάχας

Πουτίγκα με γάλα Βλάχας

Δευτέρα, 27 Απριλίου 2009

Brigadeiro (Βραζιλιάνικα τρουφάκια)

Υλικά

1 κουτί γάλα Βλάχας

1 κουταλιά σούπας μαργαρίνη

2 κουταλιές σούπας ρόφημα σοκολάτας

Τρούφα σοκολάτας

Οδηγίες

Βάζουμε στην φωτιά το γάλα, την μαργαρίνη και το ρόφημα σοκολάτας ανακατεύοντας συνεχώς μεχρι να φαίνεται το βάθος της κατσαρόλας.

Το βαζουμε σε ενα πιατο βουτυρωμένο και σχηματίζουμε μπαλάκια με τα βρεγμένα χέρια. Κάθε μπαλακι το περνάμε στην τρούφα.

Το σερβίρουμε σε χάρτινα φορμάκια

Σάββατο, 25 Απριλίου 2009

Bolo de duas cores (Κεϊκ ντόμινο)

Υλικά

4 φλυτζάνια αλεύρι

2 φλυτζάνια ζάχαρη

1 φλυτζάνι ρόφημα σοκολάτας

2 φλυτζάνια γάλα

4 αυγά

1 ράβδος μαργαρίνη (tablete)

1 κουταλιά σούπας μπεϊκιν πάουντερ

Οδηγίες

Χτυπάμε την μαργαρίνη με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει

Προσθέτουμε τα αυγά, το αλεύρι, το γάλα και το μπεϊκιν πάουντερ

Ρίχνουμε τη μισή ζύμη σε ένα ταψί με άνοιγμα στο κέντρο, το οποίο το έχουμε βουτυρώσει και αλευρώσει.

Στο υπολοιπο της ζύμης προσθέτουμε την σοκολάτα και ανακατεύουμε καλά.

Ρίχνουμε το υπολοιπο της ζύμης πανω στο ταψί

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούνρο στους 180°C

Βolinho de chuva (Λουκουμάδες)

Υλικά

2 φλυτζάνια αλεύρι

1 φλυτζάνι ζάχαρη

1 κουταλιά σούπας μπεϊκιν πάουντερ

1 αυγό

1 πρέζα αλάτι

γάλα για να δέσει

Οδηγίες

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη

Τηγανίζουμε σε ζεστό λάδι, σχηματίζοντας τους λουκουμάδες με την βοήθεια ενός κουταλιού

Αφού τηγανιστούν πασπαλίζουμε με κανέλα και ζάχαρη

Caçarola italiana (Ιταλική κατσαρόλα) - Γλυκό με τυρί και καρύδα

Υλικά

5 αυγά

5 φλυτζάνια ζάχαρη

5 κουταλίες σούπας αλεύρι (περασμένο από κόσκινο)

5 κουταλιές σούπας τυρί παρμεζάνας

2 ποτήρια γάλα

1 καρύδα τριμμένη ή 100 g έτοιμη τριμμένη καρύδα

1 κουταλιά βούτυρο

Οδηγίες

Διαλύουμε τους κρόκους μαζί με ασπράδια των αυγών

Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά

Το ψήνουμε σε ζεστό φούρνο σε βουτυρωμένο και αλευρώμενο ταψί

Αφού ψηθεί το κόβουμε σε τετραγωνάκια

Maria mole

Υλικά

1 συσκευασία ζελατίνης χωρίς γεύση

1 φλυτζάνι πολύ ζεστό νερό

3 φλυτζάνι ζάχαρη

1 συσκευασία τριμμένης καρύδας

Οδηγίες

Διαλύουμε την ζελατίνη στο ζεστό νερό.

Χτυπάμε την ζελατίνη στο μίξερ και όταν αρζίσει να αφρίσει προσθέτουμε σιγά σιγά τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα

Ρίχνουμε την μισή ζύμη σε ένα πυρεξ. Ρίχνουμε από πάνω την μισή τριμμένη καρύδα.

Ρίχνουμε το άλλο μισό της ζελατίνης και τελευταίο το υπόλοιπο από την τριμμένη καρύδα.

Το βάζουμε στο ψυγείο για 1 1/2 ώρα.

Ovos nevados (Χιονισμένα αυγά)

Υλικά

3/4 κουτιού γάλα Βλάχας

1/2 κουταλιά του καφέ αλεύρι

1 1/2 ποτήρι νερό

1 κουταλιά καφέ βανίλια

3 ασπράδια αυγών χτυπημένα σε μαρέγκα

3 κρόκοι

κανέλα για πασπάλισμα

Οδηγίες

Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα και το αφήνουμε στην άκρη

Διαλύουμε στο νερό το γάλα Βλάχας με το αλεύρ.

Προσθέτουμε την βανίλια και το βαζουμε στην φωτιά για να πήξει.

Στο ζεστό γάλα, προσθέτουμε σιγα σιγά με κουταλιες τα χτυπημένα ασπράδια, αφήνοντας να βρασουν καλά. Ξαφρίζουμε τα ασπράδια με μια κουτάλα και τα βαζουμε σε ενα πυρεξ ή σε μπολάκια. Επαναλαμβανουμε την διαδικασια μεχρι να τελειώσουν ολα τα ασπράδια με κουταλιές.

Κατεβάζουμε το γάλα από την φωτιά.

Χτυπάμε τους κρόκους και τους προσθέτουμε στο γάλα (αλλά όχι πια βράζοντας), ανακατεύοντας καλά. Το βάζουμε πάλι στην φωτιά για να πήξει λιγάκι.

Ρίχνουμε το γάλα πανω από τα βρασμένα ασπράδια στο πυρεξ.

Πασπαλίζουμε από πάνω με κανέλα.

Σερβίρεται κατά προτίμηση κρύο (το βαζουμε στο ψυγείο)

Pão de bispo (Κεϊκ του αρχιεπισκόπου)

Υλικά

6 ασπράδια αυγών χτυπημένα σε μαρεγκα

6 κρόκοι αυγών

250g ζάχαρη

125g κομματάκια σοκολάτας

150g καρύδια τριμμένη

ξύσμα 2 λεμονιών

200g αλεύρι

1 κουταλια γλυκόυ μπεϊκιν πάουντερ

125g κυβάκια φρούτων (frutas cristalizadas)

Οδηγίες

Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα.

Προσθέτουμε σιγά σιγά τους κρόκους, τη ζάχαρη, το αλεύρι και συνεχίζουμε το χτύπημα.

Τελευταίο προσθέτουμε το μπεϊκιν πάουντερ.

Προσθέτουμε τη σοκολάτα, τα καρύδια, τα κυβάκια φρούτων και το ξύσμα λεμονιών ανακατεύοντας την ζύμη χωρίς να χτυπάμε.

Ρίχνουμε τη ζύμη σε αλευρωμένο ταψί στρογγυλό με άνοιγμα στη μέση και βουτυρωμένο και αλευρωμένο

Το ψήνουμε σε όχι πολύ ζεστό φούρνο.

Pão de minuto (Μπισκότα)

Υλικά

10 κουταλιές σούπας αλεύρι

1 κουταλία σούπας ζάχαρι

200g μαργαρίνη

1 φλυτζάνι γάλα

2 κουταλιές καφέ αλάτι

2 αυγά

1 κουταλιά μπεικιν παουντερ

Οδηγίες

Ανακατεύουμε το αλέυι, την ζάχαρη, τα αυγά, το γάλα, τη μαργαρίνη και το μπεϊκιν πάουντερ.

Ζυμώνουμε καλά μεχρι να μην κολλάει στα χερια.

Σχηματίζουμε με την βοηθεια ενός ποτηριού μικρά μπισκοτάκια με τη ζύμη και τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί.

Pão doce (Βραζιλιάνικο τσουρέκι)

Υλικά

Ζύμη

1 ποτήρι λάδι

1 κουταλακι αλάτι

1 1/2 ποτήρι ζάχαρη

3 ποτήρια χλιαρό γάλα

2 κομματακια μαγιάς (tabletes)

2 αυγά

1 kg αλεύρι περασμενη σε κόσκινο

κανέλα

Σιρόπι

2 ποτήρια ζάχαρη

1 ποτήρι γάλα

1/2 συσκευασία τριμμένης καρύδας

Οδηγίες

Χτυπάμε στο μπλεντερ όλα τα υλικά της ζύμης εκτός από το αλεύρι.

Προσθέτουμε το αλέυρι και ζυμώνουμε καλά.

Αφήνουμε να φοσυκώσει μεχρι να διπλασιαστεί το μέγεθος για περίπου 1 ώρα.

Σχηματίζουμε πλεξούδες με την ζύμη και το βάζουμε σε μια ταψί που το έχουμε αλευρώσει με μαργαρίνη και αλεύρι.

Αφήνουμε και πάλι να φουσκώσει.

Με ένα πινέλο περνάμε αυγό πάνω στην πλεξούδα και την ψήνουμε σε χαμηλό φούρνο .

Φτιάχνουμε το σιρόπι ανακατεύοντας όλα τα υλικά. Οσο ψήνετε το τσουρέκι, ρίχνουμε το σιρόπι από πάνω και αφήνουμε να ολοκληρωθεί το ψήσιμο μεχρι να ροδίσει.

Queijadinha (γλυκό με τυρί)

Υλικά

1 φλυτζάνι καρύδα τριμμένη

1 κουτί γαλά Βλάχας

1 κουτάλι τυρί παρμεζάνας τριμμένο

2 κρόκοι αυγών

Οδηγίες

Ανακατέψτε όλα τα υλικά

Βαζετε την ζύμη σε χαρτινα φορμακια και ψήνετε στο φούρνο μέχρι να ροδίσουν

Κυριακή, 12 Απριλίου 2009

Ντάκος (Κρητική Σαλάτα)

Υλικά

2 μεγάλα παξιμάδια

1 μεγάλη ντομάτα

100 γρ. φέτα ψιλοκομμένη ή τριμμένη

μαϊντανός

ελιές ψιλοκομμένες

ελαιόλαδο

Οδηγίες

Μουσκεύουμε σε νερό τα παξιμάδια για πολύ λίγο και τα στρώνουμε στο πιάτο ρίχνοντας από πάνω ελαιόλαδο

Προσθέτουμε από πάνω την ντομάτα τριμμένη η ψιλοκομμένη, και μετά τη φέτα

Προσθέτουμε τις ελιές και πασπαλίζουμε με μαϊντανό.

Χοιρινό μπούτι στη γάστρα

Υλικά

1 χοιρινό μπούτι

αλάτι, πιπέρι

δεντρολίβανο

κρεμμύδια σε ροδέλες

1 πιπεριά κόκκινη σε ροδέλες

1 πιπεριά κίτρινη σε ροδέλες

1 πιπεριά πράσινη σε ροδέλες

σάλτσα ντομάτας

Οδηγίες

Κόβουμε το κρέας σε μερίδες και το αλατοπιπερώνουμε.

Στη γάστρα ρίχνουμε τα κρεμμύδια και τις πιπεριές.

Προσθέτουμε από πάνω το κρέας.

Ρίχνουμε το δεντρολίβανο και την σάλτσα.

Το ψήνουμε στο φούρνο με κλειστή γάστρα για 40-50 λεπτά περίπου.

Ταραμοκεφτέδες

Υλικά

250 γρ ταραμάς

1 μάτσο άνηθο

λίγα φρέσκα κρεμμυδάκια

1/2 κουταλιά του γλυκού σόδα μαγειρική

μισό λεμόνι

ψωμί ξερό

Οδηγίες

Μουσκεύουμε το ψωμί, το στύβουμε καλά και το ανακατεύουμε με τον ταραμά

Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, τον άνηθο

Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό λεμονιού και το προσθέτουμε στο μίγμα, ανακατεύοντας καλά.

Ζυμώνουμε το μίγμα και το πλάθουμε σε μικρούς κεφτέδες

Τηγανίζουμε τους κεφτέδες σε καυτό λάδι.

Μπεσαμελ με άμυλο αραβοσίτου

Υλικά

1 λίτρο γάλα

5 κουταλιές της σούπας κορν φλαουρ (άμυλο αραβοσίτου)

μοσχοκάρυδο

αλάτι

2 αυγά

Οδηγίες

Διαλύουμε σε μια μικρή κατσαρόλα το κορν φλαουρ στο γάλα.

Προσθέτουμε το αλάτι και το βάζουμε σε σιγανή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς και αφήνουμε να βράσει μέχρι να γίνει μια πηχτή κρέμα.

Το κατεβάζουμε από την φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει (να γίνει κάπως χλιαρό), ανακατεύοντας που και που.

Χτυπάμε τα 2 αυγά και τα προσθέτουμε στην μπεσαμέλ. Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε καλά.

Η μπεσαμέλ είναι έτοιμη να χρησιμοποιηθεί σε φαγητά όπως μουσακά, παστίτσιο.

Μπεσαμελ

Υλικά

40 γρ. βούτυρο

40 γρ αλεύρι

1/2 λίτρο κρύο γάλα

1/2 κουταλιά του καφέ αλάτι

2 κρόκοι αυγών (προαιρετικά)

Οδηγίες

Λιώνουμε το βούτυρο σε μια μικρή κατσαρόλα, σε σιγανή φωτιά.

Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι, ανακατεύοντας διαρκώς με μια ξύλινη κουτάλα, για να μην δημιουργηθούν σβόλοι.

Όταν το αλεύρι χρυσίσει, προσθέτουμε το γάλα. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να αρχίσει να βράσει.

Αφού αρχίσει να βράσει, προσθέτουμε το αλάτι και αφήνουμε για ακόμα 5 λεπτά στην φωτιά. ανακατεύοντας συνεχώς.

Αν δημιουργηθούν σβόλοι, μπορούμε να χτυπήσουμε την μπεσαμέλ στο μίξερ.

Πριν την χρήση, μπορούμε να προσθέσουμε 2 χτυπημένους κρόκους στην μπεσαμελ, ανακατεύοντας καλά.

Μουσακάς

Υλικά

Σάλτσα

1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο

3 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα

600 γρ. κιμάς

3 ντομάτες

2 φλιτζάνια λευκό ξηρό κρασί

1 κουταλιά της σούπας φρυγανιά τριμμένη

2 ασπράδια αυγών

150 γρ. τυρί τριμμένο

αλάτι

πιπέρι

μοσχοκάρυδο

κανέλα

λίγη ζάχαρη

Άλλα υλικά

1/2 κ. μελιτζάνες

500 ml μπεσαμελ

Οδηγίες

Σάλτσα

Τσιγαρίζουμε γρήγορα τα κρεμμύδια στη μισή ποσότητα του ελαιόλαδου.

Προσθέτουμε το κιμά και αφήνουμε να τσιγαρίσει καλά.

Προσθέτουμε τις ντομάτες και το κρασί, τη ζάχαρη, το πιπέρι, την κανέλα, και το μοσχοκάρυδο. Αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά για 30 λεπτά περίπου μέχρι να εξατμιστούν σχεδόν όλα τα υγρά της σάλτσας. Πρέπει να βγει μια πηχτή σάλτσα.

Προσθέτουμε την φρυγανιά τριμμένη.

Χτυπάμε τα ασπράδια και τα ρίχνουμε στην σάλτσα. Βγάζουμε από την φωτιά, και την αφήνουμε στην άκρη μέχρι να χρησιμοποιηθεί.

Στο υπόλοιπο ελαιόλαδο, τσιγαρίζουμε τις μελιτζάνες.

Μελιτζάνες

Κόβουμε τις μελιτζάνες (κατά μήκος) σε λεπτές φέτες (1/2 εκατοστό περίπου)

Αλατίζουμε τις μελιτζάνες και τις αφήνουμε για λίγο

Στη μισή ποσότητα του ελαιόλαδου, τσιγαρίζουμε τις μελιτζάνες.

Τελικές οδηγίες

Σε ένα πυρίμαχο ταψί στρώνουμε τον μουσακά ως εξής:

Πρώτα βάζουμε μια στρώση μελιτζάνες, μετά μια στρώση σάλτσας. Και συνεχίζουμε έτσι μέχρι να τελειώσουμε με τα υλικά και να μελιτζάνες στην τελευταία στρώση.

Προσθέτουμε στην μπεσαμελ την μισή ποσότητα τυριού και ανακατεύουμε καλά. Απλώνουμε την μπεσαμελ πάνω στο μουσακά, και από πάνω ρίχνουμε το υπόλοιπο τυρί.

Ψήνουμε σε ζεστό φούρνο για 45 λεπτά περίπου.

Αναφορές

  1. Μπεσαμέλ (με αλεύρι)
  2. Μπεσαμέλ (με άμυλο αραβοσίτου - κορν φλαουρ)

Κουλουράκια

Υλικά

200γρ μαργαρίνη

1/2 ποτήρι λάδι

1/2 ποτήρι χλιαρό γάλα

50γρ μαγιά

λίγο αλάτι

Αλεύρι αρκετό για τη ζύμη

1 αυγό για άλειμμα

σουσάμι

Οδηγίες

Λιώνουμε την μαγιά στο γάλα, προσθέτουμε αλεύρι και αρχίζουμε να ζυμώνουμε

Προσθέτουμε την μαργαρίνη, το λάδι, το αλάτι και ζυμώνουμε καλά προσθέτοντας αλεύρι όσο χρειάζεται για να ξεκολλήσει η ζύμη από τα χέρια

Αφήνουμε την ζύμη σε ζεστό μέρος για φουσκώσει

Πλάθουμε τα κουλουράκια στο επιθυμητό σχήμα (π.χ. σε σχημα Ο ) και τα τοποθετούμε σε ταψί όπου εχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί

Αλείφουμε τα κουλουράκια με το αυγό χτυπημένο και πασπαλίζουμε με σουσάμι

Ψήνουμε τα κουλουράκια σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ρόδισουν

Κοτόπουλο με μπάμιες

Υλικά

1 κιλό κοτόπουλο κομμένο

450 γρ. μπάμιες

100 γρ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 ποτήρι τοματοπολτός

2 ποτήρια νερό

1/2 ποτήρι ελαιόλαδο

αλάτι και πιπέρι

Οδηγίες

Τσιγαρίζουμε το κοτόπουλο στο ελαιόλαδο για 5 λεπτά

Προσθέτουμε το κρεμμύδι, τις μπάμιες, τον τοματοπολτό, το νερό, το αλάτι και το πιπέρι

Αφήνουμε να βράσει για 10 λεπτά.

Ρίχνουμε το φαγητό σε ένα ταψί και το ψήνουμε στο φούρνο στους 170° C για 45-50 λεπτά

Ραβανί

Υλικά

Ζύμη

250 γρ μαργαρίνη

5 αυγά

χυμός από 1 πορτοκάλι

3 ποτήρια σιμιγδάλι

ξύσμα 1 πορτοκαλιού

1/2 ποτήρι αλεύρι

1 ποτήρι ζάχαρη

1 κουταλιά της σούπας μπεϊκιν παουντερ

Σιρόπι

1 κιλό ζάχαρη

3 ποτήρια νερό

γαρύφαλλο

κομμάτια από φλούδα πορτοκαλιού για να δώσει γεύση

Οδηγίες

Ζύμη

Χτυπάμε καλά την μαργαρίνη με τα αυγά

Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά σιγά σιγά (τελευταίο το μπεϊκιν παουντερ) και χτυπάμε καλά

Βάζουμε την ζύμη σε ένα πυρεξ και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο

Σιρόπι

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε να βράσουν σε σιγανή φωτιά όλα τα υλικά μέχρι να γίνει ένα αραιό σιρόπι

Τελικές οδηγίες

Με την βοήθεια ενός πιρουνιού τρυπάμε σε ορισμένα σημεία το ραβάνι, για να διευκολύνουμε την απορόφηση του σιροπιού

Ρίχνουμε πολύ σιγά το ζεστό σιρόπι πάνω στο κρύο ραβανί, αφήνοντας χρόνο να απορροφηθεί. Ή μπορούμε να κάνουμε το αντίστροφο, να είναι το σιρόπι κρύο και το ραβανί ζεστο.

Αφήνουμε μερικά λεπτά μέχρι να απορροφηθεί το σιρόπι, πριν σερβιρουμε

Βασιλόπιτα πολίτικη

Υλικά

2 αυγά και 2 κρόκους

1/3 κούπας γάλα εβαπορέ ζεστό (όχι πάνω από 40°C)

1/3 κούπας βούτυρο λιωμένο

1 κούπα ζάχαρη

1/2 κουταλάκι μπεϊκιν πάουντερ

1/2 κ. αλεύρι

1/2 κουταλάκι βανίλια ή μαστίχα χιώτικη

1 κουταλάκι μαχλέπι

50 γρ μαγιά

λίγη ζάχαρη, λίγο αλεύρι

Αμύγδαλα για διακόσμηση

Οδηγίες

Φτιάχνουμε ζύμη με τη μαγιά, γάλα, λίγη από την ζάχαρη και λίγο από το αλεύρι και το αφήνουμε όλο το βράδυ να φουσκώσει

Την επόμενη μέρα ανακατεύουμε τα υλικά (εκτός από το βούτυρο) και τη ζύμη που φούσκωσε με το μίξερ

Στο τέλος βάζουμε το βούτυρο λιωμένο και χτυπάμε και άλλο.

Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει.

Με γροθιές την ξεφουσκώνουμε και την βάζουμε σε ταψί λαδωμένο και πάνω από αντικολλητικό χαρτί.

Με τα αμύγδαλα σχεδιάζουμε 1-2 κορόνες γύρω γύρω πάνω στη ζύμη και στο κέντρο σχηματίζουμε τους αριθμούς της νέας χρονιάς. Για να γίνει πιο εύκολο, μπορούμε να κάνουμε τα σχέδια με την βοήθεια μιας οδοντογλυφίδας και να τοποθετούμε μετά τα αμύγδαλα πάνω στο σχήμα.

Αποτελέσματα αναζήτησης

Φαγητά

Αναζήτηση



Related Posts with Thumbnails